Supervisie voor psychologen in opleiding tot GZ psycholoog

Februari 2024

Sinds de start van Gerias geven wij vanuit onze rollen als GZ psycholoog met regelmaat supervisie aan psychologen in opleiding tot GZ psycholoog (PioG). In een kennismakingsgesprek bespreken we de leerdoelen van de PioG en de wensen rondom de supervisie. Omdat we alle drie andere stijlen hanteren en andere expertisegebieden hebben, kijken we samen met de PioG wat de beste 'match' is. Dit omdat we het belangrijk vinden om samen met de PioG zoveel mogelijk uit de supervisie te kunnen halen en een veilige leeromgeving te kunnen creëren. 

Momenteel zitten we wat betreft de supervisie mogelijkheden 'vol', maar vanaf september hebben wij weer ruimte om supervisie te geven aan nieuwe PioGs. Ben of ken jij iemand die in september gaat starten met de opleiding (of reeds bezig is) en zoek je nog een supervisor? Stuur dan een mailtje naar info@gerias.nl

 


Prettige feestdagen!

24 december 2023

 

 

 

 

Wij wensen jullie allemaal hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024!


Intervisiebijeenkomsten voor Thuishulp Breda

November 2023

Doordat de werkzaamheden en zorg waarmee medewerkers van Thuishulp Breda te maken hebben steeds complexer wordt, was er behoefte aan intervisiemomenten die zij zelfstandig kunnen organiseren. Op deze manier kunnen zij samen sparren over casuistiek. Wij mogen namens Gerias 3 bijeenkomsten verzorgen voor de zorgcoordinatoren over intervisie.  Zo laten we hen kennis maken met verschillende intervisie methoden, zodat zij zelf in de toekomst hun thuishulpen kunnen ondersteunen in de complexe casussen waar zij mee te maken hebben. 

Bedankt weer voor het vertrouwen!

 


Familieavond voor het Gastenhuis

Oktober 2023

Gisterenavond mocht Maartje namens Gerias Training en Advies in de ouderenzorg voor Het Gastenhuis Etten-Leur een familieavond verzorgen. Met de mantelzorgers is er gesproken over dementie, de fases van dementie en welke uitdagingen dit kan geven voor de omgeving. Hoe kun je hier vervolgens samen een weg in vinden? Ervaringen en tips werden gedeeld. 

 

Wij kijken terug op een mooie avond, met betrokken mantelzorgers en goede zorgen vanuit Havenhuis Etten-leur! Dankjewel voor de uitnodiging!

 


eenzaamheid en depressie bij ouderen

Mei 2023

 

 

De afgelopen weken hebben wij voor de medewerkers van Thuishulp Breda 10 trainingsavonden verzorgd over 'Eenzaamheid en depressie bij ouderen'. Alle deelnemers ontvingen na afloop een certificaat en wij kijken terug op een erg leuke opdracht met hele betrokken en actieve professionals!

 

Benieuwd naar wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op via info@gerias.nl

 


groepsdynamiek en dementie

April 2023

Simone en Maartje mochten Gerias vertegenwoordigen bij Pim Senior.  Wij waren uitgenodigd om trainingen te verzorgen rondom groepsdynamiek en dementie. Mooi om te zien met hoeveel enthousiasme de zorgmedewerkers aan de slag zijn gegaan met eigen casuistiek, waarbij er aandacht was voor o.a. rollen in bewonersgroepen, interacties onderling en prikkels vanuit de omgeving. Het was een inspirerende avond! Dankjewel voor de uitnodiging!

 

 


Dag op de hei met het gastenhuis

Maart 2023

Naast het geven van trainingen, denken we bij Gerias ook graag mee met organisaties vanuit een adviserende rol. Hierin valt te denken aan vraagstukken rondom het verbeteren van kwaliteit van zorg, deskundigheidsbevordering en hoe daar binnen de organisatie het beste vorm aan gegeven kan worden. 

 

Recent hebben we vanuit die hoedanigheid een middag mogen doorbrengen op de hei met Het Gastenhuis. Bedankt voor deze uitnodiging en inspirerende middag!

 

Ook benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op!


groot compliment

8 oktober 2021

Het grootste compliment vinden wij als we worden teruggevraagd bij een eerdere opdrachtgever.  Laat dat deze week nou twee keer gebeurd zijn! 

 

We mogen binnenkort voor het Gastenhuis in Dordrecht weer twee scholingsavonden en een familieavond verzorgen. Ook zullen we een nieuwe club basisartsen van Me-doc meenemen in alles rondom ouderenmishandeling in het verpleeghuis. 

We hebben er weer zin in!

 

  



Nagenieten van een mooie training

28 september 2021

'Super duidelijke uitleg', 'Het enthousiasme spatte er vanaf', ' Ik ben ontzettend veel wijzer geworden', ' Ik heb geen tip ga vooral zo door!' Wat een mooie complimenten. De zorgcoordinatoren van Thuishulp Breda beoordeelden onze scholing over congitieve en psychiatrische stoornissen met een 9,8! Wij kijken terug op een leuke interactieve aanvond met zeer betrokken en enthousiaste deelnemers, top!

 



Psychiatrische en cognitieve stoornissen bij ouderen

26 augustus 2021

In september verzorgen we voor de zorgcoordinatoren van Thuishulp Breda een avond waarbij we samen praktisch aan de slag gaan met de thema's Psychiatrische en cognitieve stoornissen bij ouderen. Twee onderwerpen waar alle medewerkers van Thuishulp Breda regelmatig mee te maken hebben tijdens hun werkzaamheden. We hebben er weer ontzettend veel zin in om na een lange tijd voor het eerst weer een fysieke training te kunnen geven en zijn al druk bezig met de voorbereidingen. 

 

 

 

 



Gerias 4 jaar

1 juli 2021

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk weer een Gerias werkoverleg op het terras! Samen plannen maken en terugkijken op een bewogen jaar, maar vooral weer vooruitkijken en successen vieren! #4 jaar

 



Agressie in de geriatrische revalidatiezorg

13 februari 2020

 

De afgelopen weken stonden voor Gerias in het teken van een nieuwe samenwerkingspartner.

 

Steeds vaker krijgt de zorg te maken met agressie. Voor de GRZ-medewerkers van In Beweging gaven wij een training over 'Grip op agressie, signalen er reageren'. 

Het waren 2 hele leuke interactieve dagen en wat zijn we blij met de positieve evaluaties!

 

Mede mogelijk gemaakt door Zorg voor leren | Scholing in de zorg

 



Ouderenmishandeling in het verpleeghuis

10 januari 2020

 

 

Deze week waren wij voor de derde keer te gast in Utrecht bij de enthousiaste en gedreven basisartsen van Me-doc.

De onderwijsavond stond dit keer in het teken van 'Ouderenmishandeling in het verpleeghuis'. Het was een interactieve avond die door de aanwezigen werd ervaren als een echte 'eyeopener' in de ouderenzorg. 

 

We kijken weer terug op een mooie opdracht en een hele fijne samenwerking!

 


Een geslaagde week!

13 november 2019

Het was een fantastische week voor ons met drie mooie opdrachten! Heleen gaf aan fysiotherapeuten in de eerste lijn voor Stichting Scholing Randstad West een training over ouderen en bijbehorende problematiek in de GRZ. Maartje en Simone gaven de laatste lesdag van het blok ' Levensloop en ongewone veroudering'  aan GZ psychologen in opleiding bij de Rino Groep. Daarnaast was Maartje ook op vrijdag en zaterdag druk in de weer. Eerst gaf zij een workshop aan specialisten ouderengeneeskunde over EMDR bij ouderen en daarna een workshop voor mantelzorgers van StiB over waar zij tegen aan kunnen lopen in het zorgen voor hun naaste met dementie.

 

Met mooie reviews en feedback kijken wij tevreden en dankbaar terug op een meer dan geslaagde week!hashtag



Nachtelijke onrust bij dementie

16 oktober 2019

Voor Congressen MetZorg hebben wij twee workshops gegeven op het Congres ' De wondere wereld van Dementie'. Met de deelnemers is op interactieve wijze, aan de hand van casuistiek, het onderwerp ' Nachtelijke onrust bij Dementie' aan bod gekomen. Het was een inspirerende en leerzame dag, die door deelnemers werd beoordeeld met een 8,3!

 

Wat een compliment!


Levensloop en ongewone veroudering

10 september 2019

Druk zijn we weer bezig om een volledig lesblok vorm te geven voor toekomstige GZ psychologen van de Rino Groep. 

Welke invloed heeft de levensloop op het ouder worden en ontwikkelen? En welke problemen kunnen daarbij ontstaan?

Hoe ziet de laatste levensfase eruit en welke thema's staan centraal? Hoe kun je daar als psycholoog in ondersteunen? 

Al met al super interessant! In oktober gaan we onze lessen verzorgen en we hebben er weer zin in!


fijne vakantie!

1 augustus 2019

 

 

 

Wij hebben heerlijk geproost op een mooie zomer! 

Namens Gerias willen we iedereen een hele fijne zomervakantie wensen.

Zelf schakelen wij de komende weken even een tandje terug, maar blijven wel te bereiken via info@gerias.nl



Nachtelijke onrust bij dementie

5 juli 2019

Op het unieke nachtcongres van Congressen MetZorg wat plaats vond in de Apenheul gaf Simone een plenaire lezing en twee workshops over ' Nachtelijke onrust bij dementie'.

 

Het was voor Simone een nacht doorhalen, maar ontzettend gaaf om te mogen doen. Als Gerias zijn weer blij met de positieve reacties die we op de bijdrage aan dit Congres hebben mogen ontvangen.

We hebben respect voor alle zorgprofessionals die regelmatig nachtdiensten werken!

 

Voor degenen die benieuwd zijn naar de workshop; wegens succes wordt deze herhaald in Ede op 9 oktober a.s. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.congressenmetzorg.nl


Gedragsveranderingen bij mensen met nah

29 mei 2019

Gedragsveranderingen bij mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) zijn zeer complex en voor mantelzorgers ontzettend lastig om mee om te gaan. Heleen Kerklaan heeft namens Gerias een workshop mogen geven rondom dit onderwerp aan een groep mantelzorgers voor Steunpunt Mantelzorg SWO Drimmelen.

 

Het was een mooie, maar ook emotionele avond waarin persoonlijke verhalen en worstelingen zijn gedeeld door betrokken mantelzorgers. De openheid en interactie zorgde voor waardevolle gesprekken, discussies en het delen van informatie.  

 

We zijn blij met de positieve reacties van de deelnemers en organisatoren en het mooie compliment wat we kregen dat het niet beter had gekund.  Ze beoordeelden de avond met een 10. Voor herhaling vatbaar!



Stemmings- en angststoornissen bij ouderen

18 april 2019

Twee weken geleden gaven wij les aan toekomstig GZ psychologen bij de Rino Groep. Een lesdag over stemmings- & angststoornissen bij ouderen voor een groep psychologen die in hun dagelijkse praktijk niet veel ouderen tegenkomen. We zijn ingegaan op de verschillen tussen 'Jong'&'Oud' en aanpassingen in de diagnostiek en behandeling bij ouderen. 

Het was een enthousiaste en vooral leergierige groep die positieve reacties gaven op de dag: 'Jullie zijn super leuke boegbeelden voor de ouderenzorg'  en 'De ouderenzorg is helemaal niet zo saai als dat ik dacht, maar juist interessant'. Daar doen we het voor!

De dag werd door de psychologen beoordeeld met een 8,3 waar we erg blij mee zijn! We kijken al uit naar het verdere vervolg van onze samenwerking met de Rino Groep.



Geriatrische revalidatiezorg in de 1e lijn

1 maart 2019

Scholing Randstad West start een cursus voor fysiotherapeuten die werken binnen de geriatrische revalidatiezorg in de 1e lijn. Wij zullen binnen deze tweedaagse cursus een dagdeel voor onze rekening nemen.

De overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In de cursus wordt dan ook ingegaan op het 'weer kunnen meedoen' van de oudere en deel kunnen blijven uitmaken van de samenleving. 

Trainen in de thuissituatie vanuit een multidimensionale bril zal centraal staan in de cursus. Waar moet je rekening mee houden binnen een revalidatietraject van een oudere? Hierbij valt te denken aan leerbaarheid, cognitie, gedrag, motiverende gespreksvoering, etc. We geven antwoord op vragen zoals; hoe kun je multidisciplinair samenwerken en hoe betrek je het netwerk? Hoe kun je inschatten hoe een oudere nieuwe vaardigheden leert? Kan iemand met geheugenproblemen nog wel nieuwe dingen leren? En welke leerstrategie zet je hiervoor in?

We kijken uit naar deze nieuwe opdracht en de samenwerking met Scholing Randstad West.



Gerias en Zorgscholing

19 februari 2019

We zijn een nieuwe samenwerking aangegaan met Zorgscholing B.V. ! Zij organiseren trainingsdagen voor zorgprofessionals over diverse onderwerpen. Onze trainingen zijn vanaf nu ook onderdeel van hun scholingsaanbod. De eerste twee trainingsdagen staan inmiddels gepland. In april geven wij een training rondom onbegrepen gedrag bij dementie en in mei zullen we ingaan op agressie in de zorg. De inschrijving is inmiddels geopend. Inschrijven kan via: https://www.zorgscholing.nl/docente/gerias-training-advies



Samenwerking rino groep krijgt vervolg

7 februari 2019

De samenwerking die wij afgelopen jaar gestart zijn met Rino Groep krijgt een mooi vervolg! Dit najaar zullen we aankomende GZ psychologen wederom meenemen in de verschillende aspecten van de ouderenzorg en de behandeling van uiteenlopende levensfaseproblematiek. In maart zullen we in Rotterdam te gast zijn om opleidelingen uit andere zorgsectoren enthousiast te maken en kennis bij te brengen over het werken met ouderen en wat hier zo specialistisch aan is. We gaan deze dag specifiek in op stemmings- en angststoornissen bij ouderen. Wat zien we voor verschillen tussen jong en oud? Waar moet rekening mee worden gehouden binnen de diagnostiek en behandeling van deze problematiek bij ouderen? En hoe neem je andere zorgprofessionals en de omgeving mee in dit proces? Wij hebben er weer ontzettend veel zin in!



Werkplezier in de zorg

30 januari 2019

Gisteren was het ' Dag van het werkplezier in de zorg' en ons werkoverleg bestond daarom dan ook uit het vieren van successen (en lekker eten). Samen nieuwe plannen maken en opdrachten voorbereiden.

Werken met plezier, dat is destijds een van de redenen geweest om te starten met Gerias, dus vinden wij het belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan.  We hebben al zin in ons volgende werkoverleg!


Familieavond in het gastenhuis

21 december 2018

Vorig jaar gaven we een drietal trainingsavonden aan de medewerkers van Het Gastenhuis Dordrecht. We zijn teruggevraagd om deze week een avond te verzorgen voor de familieleden en mantelzorgers. Samen zijn we ingegaan op de verschillende fases van dementie en hoe je rol als mantelzorger en de benadering naar je dierbare verandert in het proces. Enthousiaste en tevreden familieleden, zorgen doen we samen!


Training tussen maserati's en lamborghini's

4 december 2018

Er is geen groter compliment dan terug gevraagd worden door een eerdere opdrachtgever!

In november bevonden wij ons hierdoor op een hele bijzondere locatie. Tussen de Maserati's, Lamborghini's en andere exclusieve auto's gaven wij onderwijs aan de basisartsen van Me-doc. Met deze enthousiaste, leergierige groep hebben we het gehad over stemmingsstoornissen bij ouderen in het verpleeghuis. Hoe herken je een stemmingsstoornis bij ouderen? Wat is het verschil tussen rouw en een depressie? Hoe ga je multidisciplinair te werk bij het diagnosticeren en behandelen van een stemmingsstoornis? Via casussen uit de praktijk zijn we op interactieve wijze op bovenstaande vragen ingegaan. 

Het was een leuke avond, op een bijzondere locatie, waar we met veel plezier op terug kunnen kijken!


gerias op het MSMS symposium

5 november 2018

Dinsdag 18 december a.s. zullen wij namens Gerias aanwezig zijn op 7e editie van het MSMS symposium in Nieuwegein en zal Heleen Kerklaan in samenwerking met SPV-er Christel Dieleman een workshop verzorgen. Multiple Sclerose is een chronische ziekte van de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuw, oftewel: het centrale zenuwstelsel. Meer dan 17000 Nederlanders hebben deze ziekte,  waarbij meer vrouwen dan mannen de ziekte krijgen.  Ontstekingen in het zenuwstelsel zorgen voor beschadigingen aan de beschermlaag rondom de zenuwen. Hierdoor kunnen prikkels en signalen vanuit de hersenen niet goed meer worden doorgegeven. Het ziekteproces verloopt voor iedereen anders en kan onvoorspelbaar zijn. Het ziekteproces en de onvoorspelbaarheid kunnen van grote impact zijn op de patiënt zelf, maar ook op zijn of haar omgeving.  In de workshop zal worden ingegaan over de psycho-sociale problematiek die voortkomt bij MS; hoe kun je hier als zorgprofessional mee omgaan? En zullen er praktische tips worden gegeven vanuit het verpleeghuis. Voor het volledige programma van deze studiedag vindt u hier.  Wij kijken ernaar uit! Zien we u daar? 

 

Ook benieuwd wat Gerias rondom dit thema voor u of uw organisatie/medewerkers kan betekenen?Neem contact met ons op en we denken graag met u mee!


" op de sofa" met gerias

                                                                                5 juni 2018

 

Vrijdag 22 juni zullen wij op de studiedag " Op de sofa" van de huisarts en de POH-GGZ workshops verzorgen over het herkennen van stemmingsklachten bij ouderen. Oudere mensen krijgen te maken met allerlei veranderingen: lichamelijke achteruitgang, verlies van naasten, soms verminderen hun sociale contacten en er kunnen cognitieve problemen ontstaan. Dit kan psychische problemen veroorzaken, zoals somberheid, depressiviteit, prikkelbaarheid en angstklachten. Bij ouderen worden die echter vaak niet als zodanig herkend. Dat komt omdat stemmingsklachten zich bij hen minder duidelijk manifesteren. In plaats daarvan hebben ouderen vooral last van moeheid, pijn, gewichtsverlies of gebrek aan eetlust. Bij onbegrepen lichamelijke klachten is het belangrijk alert te zijn op een mogelijke depressie. Voor het volledige programma van deze studiedag klikt u hier. Wij kijken er naar uit!Zien we u daar? 

 

Ook benieuwd wat Gerias rondom dit thema voor u of uw organisatie/medewerkers kan betekenen?Neem contact met ons op en we denken graag met u mee!


"ouderenpsycholoog is het beroep van de toekomst"

2 mei 2017

 

Voor de RINO Groep Utrecht zijn wij geïnterviewd over de trends in de (ouderen)zorg en waarom ouderenpsycholoog hét beroep van de toekomst is.  Bij deze een kleine preview, het volledige artikel vind je hier.

 

In 2040 is ruim een kwart van de Nederlanders 65-plusser (4,7 miljoen) , waarvan 2 miljoen 80-plussers (CBS). Deze vergrijzing zorgt voor een toenemende zorgvraag en complexe problematieken. vanuit hun trainings- en adviesbureau Gerias en als docenten aan de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog accent ouderen bij de RINO Groep geven Simone van Aard, Maartjes Feskens en Heleen Kerklaan (toekomstige) ouderenpsychologen de bagage mee die ze nodig hebben.

 

Wat zijn de gevolgen van de vergrijzing voor de ouderenpsychologen?

Simone: " Mensen worden niet alleen ouderen, de overheid stuurt er ook op aan dat ze steeds langert thuis blijven wonen. Veel verzorgingshuizen zijn daardoor verdwenen en de instellingen die er nog zijn, hebben te maken met cliënten met veel complexere problematiek dan voorheen". 

Wat moet je in huis hebben om hier goed op in te kunnen spelen?

Maartje: " De complexe problematiek van de cliënten die je nu in verpleeghuizen treft, eist een passende expertise. Niet alleen wat betreft ziektebeelden, zoals diverse vormen van dementie, maar ook van somatische klachten bij bijvoorbeeld depressie en rouw, en van onbegrepen gedrag". 

Welke andere competenties heb je nodig? 

Heleen: " Vaak wordt gezegd dat ouderen behandelen moeilijk is omdat psychische, sociale en cognitieve problematiek bij hen door elkaar spelen. Wij kijken liever naar wat je wél kunt doen en hoe je individueel maatwerk levert". 


Interculturele voorlichting over dementie

16 april 2018

In Nederland hebben ongeveer 260.000 mensen dementie, ruim 10% is van allochtone afkomst. Dementie wordt bij hen niet altijd als ziekte gezien, in de Turkse cultuur zijn de klachten wel bekend onder een andere naam "Bunamak"  ( het dementeren). Bunamak wordt echter gezien als iets dat hoort bij het ouder worden. Veel allochtonen weten niet wat dementie inhoudt en er rust zelfs een taboe op. Ontkenning, schaamte en emotionaliteit zijn belangrijke aspecten die de dementie in de taboe sfeer plaatsen.  Er is daarnaast ook een groot gebrek aan kennis. In Breda bevindt zich woonzorgcentrum Lâle, zij richten zich specifiek op de Turkse ouderen. Afgelopen week heeft Maartje namens Gerias een voorlichting bij Lâle verzorgd over het omgaan met dementie. Een mooie avond waarbij cultuur, normen en waarden centraal stonden in combinatie met goede zorg!


Terugblik op de huisartsbeurs 2018

12 april 2018

 

Zaterdag 7 april 2018 was het gezellig druk in de Jaarbeurs. De elfde editie van de LHV Huisartsbeurs stond in het teken van gezonde ambitie en trok vele huisartsen en praktijkmedewerkers naar Utrecht. Wij werden gevraagd door de LHV (Landelijke Huisarts Vereniging) om in een van de skillslabs een workshop te verzorgen over de MMSE en de klokkentest bij het vermoeden van dementie. Gedurende de hele dag ontvingen we enthousiaste praktijkassistentes, huisartsen en praktijkondersteuners. Op interactieve wijze hebben we met elkaar de MMSE behandeld.  Samen hebben we praktisch gekeken naar de voor en nadelen, de valkuilen van beide instrumenten en hebben we vele vragen beantwoord. De dag vloog voorbij en de deelnemers waren erg positief. Een drukke dag maar ontzettend leuk om zo onze kennis te kunnen delen met andere professionals!

LHV beurs 2018 - Gezonde ambitie
LHV beurs 2018 - Gezonde ambitie


Een zonnig begin van de lente voor Gerias

   5 april 2018

 

Binnenkort zal Gerias te gast zijn in Zeist bij zorgresidentie Zonneburg.  Een particuliere woonzorgorganisatie voor ouderen.  Hun doel is om een leefomgeving te creëren voor een ieder die voelt als thuis maar dan met 24/7 beschikbaarheid over professionele zorg.  Zorgresidentie Zonneburg is opgericht in 1994 door het echtpaar Thakoersingh.  Als verpleegkundigen geloofden zij toen al in persoonlijke aandacht, een huiselijke sfeer en privacy.  Inmiddels ruim 20 jaar later werken ze nog steeds met dezelfde passie als waarmee het destijds allemaal begon. Wij zijn gevraagd om voor de zorgprofessionals twee trainingen te ontwikkelen over omgang en benadering bij dementie in combinatie met methodisch werken bij probleemgedrag. Inmiddels hebben we de behoeften van de medewerkers in kaart gebracht om zo op maat te kunnen werken en aan te sluiten bij de leervragen. Een mooie nieuwe uitdaging waar we met veel enthousiasme naar uit kijken!



Gerias & Carespect: Respectvolle en persoonlijke thuiszorg bij dementie

                                                                                                                                                                                         17 maart 2018 

 

Warmte, vertrouwen en respect. Dat zijn de kernwaarden van CaRespect, een particuliere thuiszorgorganisatie waarbij persoonlijke thuiszorg en wederzijds respect hand in hand gaan. Robbert en Bart Kramers, twee broers die samen de anders-dan-anders-thuiszorgorganisatie op eigenwijze runnen. En met succes. " Wij verlenen de zorg zoals we die zelf ook graag zouden ontvangen. Dat wordt gewaardeerd. We vragen ons als zorgverlener voortdurend af Hoe zou ik die zorg ervaren'" 

Een mooie organisatie met waarden waar wij onszelf volledig in herkennen, daarom zijn we ook erg dankbaar dat we binnenkort de medewerkers van CaRespect verder mogen ondersteunen om die persoonlijke warme zorg nog beter te maken. We zullen twee interactieve trainingsavonden geven over " Dementie en benadering in de thuiszorg". Samen zorgen we voor betere zorg!

 

Benieuwd wat Gerias voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op en we denken graag met u mee!



Onbegrepen gedrag en psychiatrische problematiek in de ouderenzorg

                                                    19 februari 2018 

 

In de ouderenzorg neemt het aantal mensen met onbegrepen gedrag toe. " De druk op de verpleeghuizen wordt groter. Dit is een landelijke trend, " aldus Laurent de Vries, bestuursvoorzitter van Viattence. Hij wijst er op dat ook cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ouder worden en dementie kunnen krijgen. Soms zijn zij agressiever, waardoor ze meer problemen opleveren. " Net als andere mensen met dementie hebben zij verzorging en verpleging nodig. Dat levert,  zacht uitgedrukt, een heel andere dynamiek op in de verpleeghuiszorg. " Zodra de samenstelling van bewoners daarom vraagt, worden er al meer mensen ingezet. De Vries: " Vanwege veiligheid".  Ook worden medewerkers opgeleid hoe ze moeten omgaan met agressie. " Maar dit volstaat niet." Er moet meer en beter opgeleid personeel bij, betoogt hij. In het volledige artikel wordt duidelijk wat deze complexe problematiek vraagt van de medewerkers en hoe belangrijk kennis en kunde is van psychiatrische problematiek bij ouderen, onbegrepen. gedrag en agressie in de zorg.

 

Benieuwd naar wat wat Gerias rondom deze thema's voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op en we denken graag met u mee!



Levensloop en (on)gewone veroudering

                                                                                                                                                  5 februari 2018

 

In februari en maart geven we les aan toekomstige GZ-psychologen van RINO Groep Utrecht. In de opleiding met het accent op de oudere doelgroep is aandacht voor de specifieke psychische, sociale en lichamelijke problemen bij ouderen.

 

Vier lesdagen zal de levensloop en (on)gewone veroudering van de mens centraal staan. In afwisselende werkvormen geven we verdieping over verschillende onderwerpen. Van de grondleggers van de ontwikkelpsychologie, tot aan het omgaan met zingevingsvragen in de laatste levensfase. We geven praktische handvatten bij (mediatieve) behandeling van levensfase problematiek bij ouderen en samen zullen we het hebben over de rol van GZ-psycholoog binnen een multi-disciplinair samenwerkingsverband. Ouderenpsychologie, een boeiend en complex vak wat vraagt om expertise en waar wij met Gerias met veel plezier aan bijdragen!



Gerias Te gast in het Gastenhuis Dordrecht

2 januari 2018

 

Vanuit Het Gastenhuis in Dordrecht kregen wij de vraag om trainingen voor hun personeel te verzorgen over omgaan met agressie. Het Gastenhuis biedt kleinschalig wonen voor mensen met dementie,  iedere vestiging wordt geleid door een inwonend zorg(echt)paar. Het Gastenhuis in Dordrecht wordt geleid door Ronald en Trudie Zwiers. In een prachtig monumentaal pand, wat vroeger een basisschool was, zorgen zij samen met hun enthousiaste en leergierige team voor hun bewoners.

 

Tijdens onze trainingen hebben we het met elkaar gehad over verschillende onderwerpen rondom omgaan met agressief gedrag bij mensen met dementie. Waar komt agressie vandaan? Hoe signaleer je agressie? Wat doe je als een bewoner verbaal of fysiek agressief is en wat doe je vooral niet? Hoe zorg je goed voor jezelf, voor je bewoners en collega’s? Samen met het team hebben we casussen  besproken aan de hand van verschillende methodieken. Maar ook hebben we stil gestaan bij welk effect ons eigen gedrag heeft op de bewoners en hoe we hier invloed op kunnen uitoefenen. Hoe kan je grenzen stellen en hoe maak je samen afspraken?

 

Drie avonden hebben we mogen verzorgen in Het Gastenhuis in Dordrecht, wij hebben deze locatie ervaren als een bijzondere warme plek waar met veel persoonlijke zorg een aandacht wordt ingespeeld op de wensen en behoeften van hun bewoners.  Zoals zij zelf zeggen; “Onze gasten zijn voor ons waardevolle, volwaardige mensen die door hun ziektebeeld steeds kwetsbaarder en afhankelijk worden. Wij willen hen stimuleren om zoveel mogelijk vaardigheden vast te houden, zodat ze zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen blijven voeren.”.  

Het was dan ook een ontzettende mooie ervaring om samen met het zorgechtpaar Ronald en Trudie Zwiers en hun zorgteam te werken aan kwaliteit, eenheid en veiligheid.



Waarom simpele verbeteringen in de zorg voor mensen met dementie maar niet van de grond komt

7 december 2017

 

In dit artikel in Trouw bespreken hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-mei The en zorgeconoom Marcel Canoy hoe het komt dat simpele verbeteringen in de kwaliteit van leven van dementerenden in Nederland niet tot moeizaam van de grond komen.  The schreef het boek 'Dagelijks leven met dementie' wat eerder deze maand uitkwam en kaart hierin aan dat het nodig is meer aandacht te hebben voor het leed van de patiënt en mantelzorger na het stellen van de diagnose dementie. Meer aandacht  in de thuissituatie door onder andere het inzetten van psychosociale interventies kan de kwaliteit van leven verbeteren van zowel patiënt, als mantelzorger. Hiervoor is echter geld nodig en zorgeconoom Marcel Canoy beschrijft waardoor dit geld binnen ons huidige zorgstelsel moeizaam vrijgemaakt kan worden. 


Ouderenmishandeling in het verpleeghuis

11 oktober 2017

 

In Nederland krijgen ongeveer 200.000 ouderen van 65+ te maken met vorm van ouderenmishandeling, zowel in de thuissituatie, als in zorginstellingen. het is een onderwerp wat de laatste jaren van de overheid meer aandacht heeft gekregen, met als doel om psychische- en lichamelijke mishandeling, financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik tijdig te signaleren en slachtoffers te stimuleren hulp te zoeken.

 

Helaas zien we dat er in de maatschappij een taboe heerst rondom dit thema. Het is noodzakelijk dat dit taboe maatschappelijk wordt opgepakt, waardoor de weg naar hulp gemakkelijker te bewandelen is. De kennis rondom dit onderwerp moet vergroot worden voor mensen die op regelmatige basis omgaan met deze problematiek om (zorg)professionals, mantelzorgers en vrijwilligers 'Bewust Bekwaam' te maken in de signalering en omgang met dit vaak 'verborgen probleem'. Wat kun je als (zorg)professional zelf doen?

 

Vanuit Me-doc kregen wij recent de vraag om een training te verzorgen over dit onderwerp. Gisterenavond was het zo ver en heeft Simone namens Gerias een groep enthousiaste basisartsen van Me-doc een training gegeven rondom het thema ouderenmishandeling in het verpleeghuis. Het was een inspirerende avond gericht op het doorbreken van taboes, bewustwording en het leren herkennen van de signalen. 

 

Benieuwd naar wat Gerias rondom dit thema voor u kan betekenen? Neem contact op om samen de mogelijkheden te bekijken!

Training ouderenmishandeling in het verpleeghuis bij Me-doc (2017)
Training ouderenmishandeling in het verpleeghuis bij Me-doc (2017)


Agressie in de zorg

25 juli 2017

 

Ruim de helft van de zorgprofessionals krijgt binnen hun werkzaamheden te maken met agressie. Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat 17 dagelijks, en respectievelijk 26 procent wekelijks, in aanraking komt met agressie. Deze aantallen laten zien dat agressie in de zorg en dusdanig groot probleem is waar met met zijn allen niet omheen kunnen. 

 

De arbeidsinspectie erkent agressie als een van de belangrijkste risico's voor de gezondheid van werknemers in de sector zorg en welzijn. De gevolgen van agressie die werknemers ervaren hebben grote impact: verzuim, burn-out, een slechtere algemene gezondheid en een lagere tevredenheid in het werk. Instellingen worden door de overheid verplicht gesteld om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. In verpleeg- en verzorgingshuizen  krijgt bijna de helft van de medewerkers te maken met agressie. Een belangrijke oorzaak in het ontstaan van agressie is de onmacht die ouderen ervaren in het kader van regieverlies mede door achteruitgang van het lichamelijke en/of geestelijke vermogen. 

Veel zorgprofessionals voelen zich onvoldoende bekwaam om met agressie om te gaan. Meer dan een kwart van hen overweegt weleens te stoppen met het werk vanwege agressie-incidenten. Training over de omgang met agressie is daarom van essentieel belang. 

 

Op een interactieve manier biedt Gerias trainingen over agressie in de (ouderen)zorg: kennis van agressie, preventie, veiligheid, de-escalerende communicatie en benaderingsvormen, verweertechnieken, casuïstiek besprekingen en rollenspellen behoren tot de mogelijkheden. Neem contact op om samen te kijken naar wat we voor u kunnen betekenen!

Agressie training op ROC Westbrabant (2017)
Agressie training op ROC Westbrabant (2017)


Per 1 juli 2017 start Gerias Training & Advies

12 juni 2017

 Een brede kennis over complexe psychosociale onderwerpen in de ouderenzorg delen om zo samen betere zorg en welzijn voor ouderen te realiseren. Daar staat Gerias voor. Drie zeer ervaren GZ-psychologen die dagelijks werken in de ouderenzorg hebben het training-adviesbureau samen opgericht met dat doel.

 

De mensen achter Gerias

Simone van Aard: " Velen zien de ouderenzorg als stoffig en saai maar ik zie juist een werkveld dat volop in beweging en ontwikkeling is". Maartje Feskens: " Het motiveerde mij om na mijn opleiding in de ouderenzorg te gaan werken; om te laten zien dat er mogelijkheden zijn, ook voor mensen op hogere leeftijd". Heleen Kerklaan: " Al tijdens mijn vooropleiding tijdens Verpleegkunde merkte ik dat ik mijn werk veel beter kon doen als ik keek naar de mens achter de beperking. Deze ervaringen gecombineerd met mijn expertise wil ik overbrengen om de kwaliteit voor zorg en welzijn voor deze doelgroep te verbeteren". 

 

Praktisch en concreet

Gerias biedt trainingen over complexe onderwerpen binnen de ouderenzorg. De trainingen en concreet: de psychologen die Gerias hebben opgericht vinden het belangrijk dat de opgedane kennis direct kan worden toegepast in de praktijk. 

 

Door: mw. M. Konings